You are currently viewing ОРАЛНА ХИГИЕНА ПРИ ДЕЦАТА

ОРАЛНА ХИГИЕНА ПРИ ДЕЦАТА

Установете правилните навици от рано

Важно е родителите да започнат да почистват устата на своето дете преди пробива на първите зъби. Почиствайте устата на своето бебе ежедневно като избърсвате венците му с мека кърпа или с марля.

След пробива на първия зъб

– Започнете да четкате зъбчето с вода или паста и мека четка

– Количеството на пастата за зъби за деца под 2 години се препоръчва да е съвсем тънък слой, а за деца от 2 до 5 години с размера на грахово зърно.

– Употребата на конци може да започне, когато има порастнали зъби, които се допират един до друг

Подготовка за здрава усмивка

Консултирайте се с вашият зъболекар относно приема на флуор и ходете на профилактични прегледи поне 2 пъти в годината.

Смученето на пръст и биберон е естествен навик за децата, от който обикновено се отказват когато зъбчетата поникнат. Ако този навик продължава след 3 годишна възраст непременно се консултирайте с вашия зъболекар, защото може да има тежки последствия за вашето дете.

Препоръчително е децата да се отучат от постоянното ползване на бутилка с биберон след първата година. Честият и продължителен прием на захар (каквато се съдържа в майчината кърма, различните сокове и адаптираните млека) може да доведе до развитие на кариес в ранното детство. Винаги почиствайте устата на вашето дете преди лягане и не му позволявайте да заспива с биберон в уста, освен ако не съдържа вода.

Ако искате да си запишете час или имате допълнителни въпроси не се колебайте да ни се обадите на тел: 0988 970 222