You are currently viewing Как да миете зъбите си с ръчна четка за зъби?
poking girl while washing her teeth

Как да миете зъбите си с ръчна четка за зъби?

Да се научите как да миете зъбите си правилно е първата стъпка към поддържането на вашите зъби и венци здрави.

Преди да започнете

Най-добре е да попитате вашият зъболекар какъв начин на четкане ще ви препоръча, тъй като съществуват много различни методи. Като за начало ви трябва четка с меки или средно твърди косми и паста за зъби.

Колко често и как да миете зъбите си?

Миенето на зъбите трябва да се случва 2-3 пъти на ден. ТЕХНИКАТА за миене при здрави пациенти и тези с пародонтит е различна. Общото е, че едно ефективно измиване продължава около 5 минути. Пациентите с пародонтални заболявания трябва да отделят 3 минути за измиване на вътрешната повърхност на зъбите и 2 минути за външната.

Четката се поставя под ъгъл 45 градуса  спрямо повърхността на зъба и се движи в посока от основата към режещия ръб. Това й осигурява максимален достъп до междузъбните пространства. Започваме с няколко измитащи движения в основата и ”измитаме” по посока на върха. Целта е да се наблегне на онази част от зъбната повърхност, намираща се непосредствено до венеца, където обикновено се събира плаката. Зъбите се ”измитат” без натиск.

Друга техника – вертикални движения в посока от розово към бяло. Никога не четкайте хоризонтално. Въртеливи движения е добре да извършвате с много мека четка върху венците – т.нар. венечен масаж.

Миене с въртеливи движения се препоръчва при пародонтални здрави пациенти и при млади хора до 30-годишна възраст, тъй като тази техника е най-популярна и лесна за изпълнение.

Между зъбите

Интердентални четки

Пародонтитът започва да се развива оттам, където е най-лоша хигиената – това са междузъбните пространства. Те се почистват със специални интердентални четки веднъж дневно. Интерденталните четки имат различни размери и подходящия размер и модел е най-добре да се определи от денталния ви лекар. Почистваме като поставим четката в междузъбното пространство и я движим напред-назад, като се стремим да почистим трите повърхности – двата зъба и венеца.

Конци за зъби

Препоръчват се при силно сгъстени зъби, обикновено при ортодонски дефекти. Могат да бъдат на ролка или на държател, да бъдат покрити с восък или не.

Четката за зъби

Невинаги скъпите четки са най-добрият избор. Основното правило е да се купуват четки на фирми, които са специализирани само в производството на четки за зъби. Пациентите с пародонтални заболявания трябва да внимават четката за зъби да няма силиконови и гумени елементи в частта с косъмчетата, тъй като те травмират венеца и могат да предизвикат рецесии(отдръпване на венеца и оголване на корена).

Разтвори за уста

Те са два вида – лечебни и хигиенни. Лечебните води са лекарствени средства. Обикновено съдържат хлорхексидин и се предписват от лекар. Използват се за ограничено време – най-често за срок от 14 до 21 дни. По-продължително използване е опасно и може да доведе до поява на гъбички, сухота в устата и промяна в цвета на зъбите и пломбите. Хигиенните води най-вече са начин за освежаване на дъха и се иползват по желание на пациента.

Пасти за зъби

Когато общата устна хигиена е на ниво, пастата за зъби не е от голямо значение. Важно е зъбите да бъдат измити с правилната техника на четкане, достатъчно дълго време. Пациентите с пародонтлални заболявания е препоръчително да използват билкови пасти за зъби. Ако е наложителна и профилактика на кариеса, тогава добър вариант са пастите, които съдържат флуор.

Други съвети

Добра идея е пациентът да ма две различни четки – една за сутрин и една за вечер, както и две или три различни пасти за зъби – например полираща паста за вечер и избелваща за сутрин.