You are currently viewing Защо клиника BB DENTAL прекратява дейността си за минимум 14 дни?

Защо клиника BB DENTAL прекратява дейността си за минимум 14 дни?

Възникнала пандемия от болестта COVID-19, която се причинява от корона вирус SARS-CoV-2, е вече в България и по-всичко личи, че тепърва ще се установяват стотици и хиляди случаи. Ще дадем основна информация относно  вируса, която вероятно повечето от вас вече знаят.

Как се пренася вирусът?

Подобно на другите причинители на заболявания на дихателните пътища, заразата е възможна както по въздушно-капков път (основно при кихане и кашляне, но и при разговор), така и при допир до повърхности и последващо докосване на носа, устата или очите със същата ръка. Вирусът се намира и в СЛЮНКАТА.

Какви са симптомите на заболяването корона вирус  COVID-19?

Симптомите приличат на тези при простуда: леки болки в гърлото, повишена температура, цялостно неразположение. Може да се появи и разстройство, докато хрема се наблюдава много рядко. Най-характерна е сухата кашлица без секрети. При по-тежките случаи с интензивно разпространение на вируса SARS-CoV-2,  в долните дихателни пътища може да се стигне и до затруднения с дишането, двустранна пневмония и необходимост от апаратно обдишване.

Как да се защитим?

Най-важно е редовното и обилно миене на ръцете със сапун. Освен това трябва да избягваме да докосваме устата, носа и очите си. И още: вкъщи всеки да използва собствена кърпа за лице и ръце, същото важи и за съдовете и приборите при хранене. А в градския транспорт е препоръчително да се носят ръкавици, които по възможност да се сменят всеки ден.

Предпазват ли маските от пренасяне на заразата?

Маските намаляват риска от зараза значително, но далеч не изцяло. При това е важно да бъдат носени правилно – плътно прилепнали. Който носи маска, автоматично престава да докосва носа и устата си. А ако се избягва и докосването на очите, рискът от зараза чрез допир спада почти до нула.

Колко дълъг е инкубационният период?

Смята се, че от заразата с корона вирус SARS-CoV-2,  до избухването на заболяването  COVID-19 изминават до 14 дни. Но този период може да продължи и по-дълго. Освен това има хора, които “носят” заразата, без да са видимо болни. Опитът с други вируси показва, че тези хора могат да разпространяват вируса и за по-продължителне период от време.

Ето някои особености при провеждане на стоматологично лечение.

Зъболекарят и пациентът са в близък контакт помежду си 20-50 см. Пациентът естествено няма как да носи маска и да предпази околните. При работа с ултразвук и/или стоматологична турбина,или мотор, се образува аерозол(смес много малки твърди или течни частици,вкл. Бактерии и вируси, равномерно разпределени във въздух) с диаметър над един метър. По този начин застрашени от заразяване са всички хора намиращи се в кабинета.

Не смятаме, че има място за паника и изхода от тази ситуация ще е положителен. Един от начините, по който може да помогнем е да намалим вероятността за пренасяне на инфекцията. Ние не искаме потенциално да застрашим здравето на нашите пациенти и техните семейства. Затова ще си дадем една неочаквана ваканция, през която ще може да помислим как да предложим още по-качествено лечение и протоколи за работа.

След 14 дни,в зависимост от развитието на ситуацията, най-вероятно ще започнем работа с пациенти. По време на карантината ви съветваме да избягвате посещение при зъболекар, освен в случаите на неотложен проблем. Това са живото-застрашаващи ситуации като абсцеси и флегмони, при които често има и влошаване на общото състояние. Тези случаи много редки и обикновено се поемат от специализирани хирургични отделения и кабинети. Паднали пломби, разлепени коронки и мостове, умерени болки в зъбите и венците, не са спешни състояния и могат да изчакат във времето.

Винаги сме насреща за консултация по телефона или онлайн, и при спешен случай ще реагираме възможно най-бързо.

Благодарим за доверието и разбирането!

Д-р Богомилов и д-р Божинова