ФАСЕТИ

Зъбните фасети са много тънки люспи, които могат да са изработени от порцелан, фотополимерен композиционен материал или  витрифициран композит. Те покриват предната част на зъба като с тях могат да променят цвета, формата, размера и дължината на естествените зъби.

ЗАЩО ДА ПРОВЕДЕТЕ ЛЕЧЕНИЕ СЪС ЗЪБНИ ФАСЕТИ В КАБИНЕТИ BB DENTAL?

 • Даваме ГАРАНЦИЯ за всички извършени процедури
 • Нашите зъботехници използват НАЙ-КАЧЕСТВЕНИТЕ материали в  СВЕТА
 • Имаме БОГАТ ОПИТ в естетичната стоматология
 • Ще промените усмивката си с МИНИМАЛНА ИНТЕРВЕНЦИЯ
 • Лечението е напълно БЕЗБОЛЕЗНЕНО
 • Ще получите ИНДИВИДУАЛЕН ПРОЕКТ на вашата нова усмивка
 • Предлагаме АТРАКТИВНИ ЦЕНИ спрямо другите клиники
 • Всички пациенти получават ПЪРВОКЛАСНО обслужване в  луксозна обстановка

ВИСОКА КВАЛИФИКАЦИЯ НА ЕКИПА

Фасетите изискват минимално изпиляване (а понякога и никакво) на зъбите в рамките на 0,2-1 мм, което е основното тяхно предимство пред изкуствените корони (метало-керамични, изцяло керамични и др.) и в голям процент от случаите, зъбите не се налага да се умъртвяват. Това прави фасетите един от най-щадящите методи на лечение и спестява допълнителни средства от лечението на кореновите канали.

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ ОТ НАШАТА ПРАКТИКА 

Пациентът дойде в клиника BB DENTAL с желание за по-бели и симетрични зъби. След смяна на старите фотополимерни пломби изработихме и поставихме керамични фасети.

 В този по-тежък случай завършихме това продължително лечение с пет керамични фасети и една циркониева коронка.

 ВИДОВЕ ЗЪБНИ ФАСЕТИ

Порцелановите фасети

Порцелановите фасети се изработват индивидуално за всеки пациент в зъботехническа лаборотория. Те са с превъзходни естетически качества, не се оцветяват, както естествените зъби и са най-издръжливи във времето. Цената им спрямо останалите видове фасети е най-висока и изискват най-дълго време за направата им.

Композитните фасети

Композитните фасети се изработват директно в устата на пациента от денталния лекар. Като материал се използват висококачествени композити, от които по принцип се правят зъбните обтурации. Те изискват 1 или 2 посещения в денталния кабинет и с тях могат да се постигнат перфектни естетически резултати. Поради по-бързото стареене на материала композитните фасети могат да имат по-кратък живот в устата на пациента, но това не е задължително. Цената им е най-ниска в сравнение с останалите видове фасети и са чудесно решение при пациенти, които нямат средства за порцеланови фасети, но искат да променят усмивката си.

Витрифицираните(със стъкло) композитни фасети

Витрифицираните(със стъкло) композитни фасети са фабрично изработени и лазерно обработени. Предлагат се в различни размери и форми. Те не изискват работа от зъботeхническата лаборатория и могат да се поставят в едно посещение, което спестява време на пациента. Наличието на стъкло и лазерната обработка ги прави много устойчиви като цената им е по-достъпна в сравнение с керамичните фасети.

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ ОТ НАШАТА ПРАКТИКА 

Този пациент долетя от чужбина с ограничено време. Вместо керамични фасети използвахме шест директни фотополимерни фасети. Постигнахме този резултат само в рамките на 2 дни и дадохме възможност на този млад човек да се усмихва отново без притеснения.

КЕРАМИЧНИ КОРОНИ

Без съмнение най-красивата и естествено изглеждаща коронка, която може да Ви бъде поставена е керамичната. Керамичните корони притежават полупрозрачност, което им позволява да пропускат светлината, както естествен зъб. В световен мащаб те изместват метало-керамиката като предпочитан материал, особено във видимата област на съзъбието. Голямо предимство на керамичните пред метало-керамичните корони е липсата на метална основа, която в някои случаи е причина за сивеене на зъбите и венците.

ЗАЩО ДА ЗАПОЧНЕТЕ ЛЕЧЕНИЕ С КЕРАМИЧНИ КОРОНИ В ДЕНТАЛНИ КАБИНЕТИ BB DENTAL ?

 • Даваме ГАРАНЦИЯ за всички извършени процедури
 • Използваме керамика E-MAX, която НАЙ-КАЧЕСТВЕНАТА в света
 • Работим с едни от най-добрите ЗЪБОТЕХНИЦИ
 •  Всеки пациент получава СЕРТИФИКАТ за използвания материал
 • Предлагаме АТРАКТИВНИ ЦЕНИ спрямо останалите клиники
 • Всеки пациент получава ПЪРВОКЛАСНО обслужване в  луксозна  обстановка

Керамичните корони се използавт обикновено, когато зъбите са умъртвени и имат големи разрушения, неправилна форма, променен цвят и др. Когато зъбите са живи се предпочитат керамични фасети.

ВИДОВЕ КЕРАМИЧНИ КОРОНИ

Стъкло-керамика

класическият фелдшпатов порцелан

Стъкло-керамика с пълнители

 • подсилена левцитна керамика: Empress;
 • литиево-дисиликатна керамика: IPS e.max Press, IPS e.max CAD;
 • инфилтрирана стъкло-керамика: In-Ceram Spinell, In-Ceram Alumina

Керамика без стъкло, поликристалин

 • с алуминиева основа: NobelProcera Alumina
 • с циркониева основа: NobelProcera Zirconia, IPS e.max ZirCAD, Lava Zirconia

В ДЕНТАЛНИ КАБИНЕТИ BB DENTAL ИЗПОЛЗВАМЕ КЕРАМИКА IPS E.MAX

IPS e.max е изработен от монолитна литиево-дисиликатна керамика-това е най-висок клас материал, който е разработен заради неговата якост, издръжливост и опацитет, което го прави незаменим. Предоставя превъзходна естетика и прецизност. Неговата структура осигурява сила на огъване между 360-400 МРа ( 360 Мра при e.max CAD, 400 Mра при e.max Press ), което го прави идеален за единични корони, фасети, инлеи, онлеи, надимплантни възстановявания, мостове на предни зъби до 3 мостови единици. Изпиляването на зъбите е значително по-щадящо в сравнение с метало-керамичните корони. Единственият недостатък на Е-мах короните е високата цена. 

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ ОТ НАШАТА ПРАКТИКА 

Галя дойде с паднала коронка и желание за подобряване на естетиката. В случая, след подготовка на зъбите, поставихме три изцяло керамични корони.

ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИ

Избелването на зъби представлява възстановяване на естествения цвят на зъбите, а в някои случаи и постигане дори на по-светъл нюанс от естествения. Има различни начини да избелите зъбите си, но най-често използваните методи от денталните специалисти са кабинетно избелване, професионално домашно избелване и избелване на ендодонтски лекувани зъби.

Искате по-бели зъби ВЕДНАГА? В дентални кабинети BB DENTAL ще върнем искрящата ви усмивка само за 1 час!

ЗАЩО ДА ИЗБЕЛИТЕ ЗЪБИТЕ СИ В ДЕНТАЛНИ КАБИНЕТИ BB DENTAL?

 • Даваме ГАРАНЦИЯ за всички извършени процедури
 • Използваме системите PURE (Швейцария) и OPALESCENCE (САЩ)
 • Имаме БОГАТ ОПИТ в избелване на зъби
 • Знаем кой е НАЙ-ДОБРИЯТ МЕТОД на избелване за Вас
 • Предлагаме АТРАКТИВНИ ЦЕНИ спрямо другите клиники
 • Всички пациенти получават ПЪРВОКЛАСНО обслужване в  луксозна обстановка

ВИДОВЕ ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИТЕ

КАБИНЕТНО ИЗБЕЛВАНЕ (ОФИС ИЗБЕЛВАНЕ) ЗА 1 ЧАС

Как се извършва?

 1. Почистане на зъбен камък и налепи по зъбите
 2. Нанасяне защитен слой,  който предпазва венците
 3. Нанасяне на избелващият гел  върху зъбите, който се оставя да действа за 15-20 мин. Тази стъпка се повтаря общо до 3 пъти за постигане на желания резултат. 
 4. Инструкции за поддържане на постигнатия резултат 
 5. Почистане на зъбен камък и налепи по зъбите
 6. Нанасяне защитен слой,  който предпазва венците
 7. Нанасяне на избелващият гел  върху зъбите, който се оставя да действа за 15-20 мин. Тази стъпка се повтаря общо до 3 пъти за постигане на желания резултат. 
 8. Инструкции за поддържане на постигнатия резултат 

 ДОМАШНО ИЗБЕЛВАНЕ 

Как се извършва?

 1. Почистване на зъбен камък и налепи по зъбите
 2. Вземане на отпечатъци от зъбите, които са нужни за изработка на индивидуални шини
 3. На следващото посещение шините вече са готови и се дават инструкции за използване
 4. В индивидуалните шини се поставя избелващ гел, шините се носят през деня или по време на сън в рамките на няколко часа
 5. След 10-14 дни се отчита постигнатия резултат и се дават инструкции за поддържането му 

ВЪТРЕШНО ИЗБЕЛВАНЕ

Вътрешното (ендогенното) избелване се прави на умъртвени зъби, на които е проведено ендодонтско(кореново) лечение, но са променили цвета си поради вътрешно оцветяване на зъбните структури от кръв и други течности, които са проникнали в тях. За разлика от външното избелване, при което зъбите се избелват отвън навътре, вътрешното избелване изсветлява зъбите отвътре навън.

 

Как се извършва?

 1. Прави се дупка в зъба

2.Поставя се подложка върху пълнежа на канала, която предпазва пълнежа от избелващия агент.

3.Поставя се избелващият агент (най-често водороден пероксид).

4.Поставя се временна пломба, която задържа избелващия агент в зъба.

5.Насрочва се следващо посещение, при което денталният лекар преценява дали има нужда от повторение на процедурата. Ако пациентът и лекарят са доволни, избелващия агент се премахва и се поставя временна пломба. Най-добре  е постоянната пломба да се сложи след 3 седмици, защото преди това не може да се постигне максимална сила на връзката между зъба и постоянната пломба.

ЦИРКОНИЕВИ КОРОНИ

Какво е цирконий?

Цирконият (ZrSiO) принадлежи към групата на силикатните минерали и е открит през 1789г. Циркониевият диоксид (ZrO2) е съставка на елемента цирконий, който се намира в природата. Всъщност той се използва в денталната медицина повече от 15 години.

Циркониевият диоксид е изключително издръжлив и 100% биопоносим. Поради това той се използва и за изработване на протези и в други области на човешкото тяло- уши, пръсти, бедра, изкуствени стави и др. В денталната медицина се използва за изработка на пинлеи, корони, мостове и импланти. Той е бял на цвят.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КОРОНАТА ОТ ЦИРКОНИЕВ ДИОКСИД ?

Има два вида циркониеви корони – единият се изработва изцяло от циркониев диоксид ( в пълен контур), а при другият циркония служи като основа, върху която се нанася слой от керамика.

Короните от циркониев диоксид в пълен контур са изключително здрави, но естетически им качества не са добри, защото пропускат светлината много слабо и имат неестествен вид. Затова те се предпочитат за задни зъби, които не се виждат при говор и усмивка.

При циркониево-керамичните корони цирконият служи за основа, подобно на металната основа при метало-керамиката. Върху нея се нанася керамика, чрез която се постига желания естетичен резултат.

Чрез комбинацията от цирконий и керамика се постига изключителен естетически резултат и здравина, по-голяма отколкото при металокерамичните корони.  Професионално изработените циркониево-керамични корони и мостове практически не могат да бъдат различени от естествените зъби.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КОРОНАТА ОТ ЦИРКОНИЕВ ДИОКСИД ?

Сравнение на циркониеви корони и мостове с метало-керамика

Циркониевият диоксид има сила на огъване около 1000-1400 MPA , докато металите използвани при метало-керамиката около 500-700 МРа т.е. цирконият е около 2 пъти по-издръжлив от метала. Циркониевата основа е 100% биосъвместима и не предизвиква алергии, не дразни венеца и не предизвиква сивеенето му, за разлика от  металната основа на метало-керамиката. С цирконият могат да се постигнат отлични естетически резултати, недостижими с метало-керамиката.

Циркониева корона (вляво) и метало-керамична корона ( вдясно), погледнати отвътре.

В заключение метало-керамичните корони и мостове нямат нито едно предимство пред циркониевите, освен цената, която е около два-три пъти по-ниска.

ПРЕДИМСТВА

 • Здравина – те са по-издръжливи от останалите видове корони.
 • Естетика – постигат се отлични резултати и не могат да се различат от естествените зъби
 • По-щадящи са към зъбните тъкани, защото е необходимо минимално изпиляване.

НЕДОСТАТЪЦИ

Може би единственият им недостатък е високата цена.

Ако имате нужда от поставяне на корона, която да е с перфектен вид, издръжлива във времето и имате финансови възможности, то циркониевата корона е най-подходящият избор за вас.

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ ОТ НАШАТА ПРАКТИКА 

В този случай изработихме три циркониеви коронки в областта на дъвкателните зъби.

 • +359 988 970 222
 • +359 988 970 305
 • info@bbdental.eu
 • София, ул Средна гора №32

Меню

 • Начало
 • За нас
 • Услуги

Меню

 • Галерия
 • Блог
 • Контакти

Услуги

 • Импланти
 • Естетика
 • Ортодонтия

Запази час

error: Content is protected