Метало-керамика

Метало-керамичните корони и мостове се считат за "златен стандарт" в неподвижното зъбопротезиране. Използват се от 50-те години на миналия век до днес. Съчетават в себе си здравина и добра естетика, поради което са подходящ избор както при предни, така и при задни зъби. Те се фиксират постоянно върху предварително изпилени зъби. Състоят се от метална основа (кепе) и покритие от керамика. Металът осигурява здравината необходима при дъвкателния акт и се изработва от неблагородна или благородна сплав (най-често злато). Керамиката осигурява естетичния вид на короната.

                                                   

Предимствата на метало-керамичните корони са: здравина и дълготрайност; достъпна цена; могат да се използват при повечето зъбни дефекти; не променят цвета си с времето; добра или отлична  естетика в зависимост от изработката.

Недостатъци на метaло-керамиката: необходимо е значително изпиляване на зъбни тъкани; металните сплави могат да предизвикат алергични реакции при някои пациенти; в някои случаи металната основа може да бъде причина за сивеене на венеца около короната; имат значително по-лоши естетически качества в сравнение с изцялокерамичните и циркониевите корони.