Начало > Услуги > Пародонтология > Почистване на зъбен камък

Почистване на зъбен камък

Процедурата по време на която се премахва зъбен камък се нарича скeйлинг (от англ. scaling), а когато има отлагания и под венеца - root planing.

Какво представлява зъбният камък?

Малки количества зъбна плака могат да се открият дори и в здрава уста, особено около вътрешната част на долните предни зъби и външната част на горните дъвкателни зъби. Ако плаката, съдържаща остатъци от храна, бактерии и слюнка,  не се измие определено време тя ще се втвърди, защото в нея се включват соли от слюнката и храната. Зъбният камък е втвърдена плака, която може да се открие по повърхността на зъбите ако те не са почиствани дълго време. Зъбният камък може да се образува както над венеца, така и под него. Той съдържа органични и неорганични вещества, мъртви епителни клетки, бактерии и гъби. Пигментът, който оцветява зъбния камък е продукт на бактериалния метаболизъм, остатъци от кръв и оцветители от храни и напитки. Докато плаката може да се отстрани при миене с четка и паста, зъбния камък може да се премахне качествено само в зъболекарския кабинет. Зъбният камък е основната причина за развитие на гингивит и по-тежкото заболяване - пародонтит, който може да доведе до загуба на зъбите. Някои хора образуват зъбен камък по-бързо от други.

Как става почистването на зъбен камък?

Tartar removing

По време на процедурата в резултат от резонанс, утразвукът нежно отделя зъбния камък от емайла. Ултразвуковият апарат не уврежа емайла. Микро движенията, които се получават от ултразвука разбиват зъбния камък на малки парченца, които се измиват от водата. Ако има зъбен камък под венеца освен ултразвук се използват и ръчни инструменти, като се прави закрит или открит кюретаж. Зъбен камък се образува дори и около импланти. При тях улразвуковият накрайник трябва да е пластмасов, за да не надраска самия имплант(драскотините са място, на което в бъдеще ще се отлага по-лесно плака). След лечението много пациенти имат странни усещания - чувстват ''големи'' разстояния между зъбите си, но тези усещания изчезват след няколко дни. След процедурата може да има кратковременна чувствителност, която обикновено преминава в рамките на един ден. В голямата част от случаите процедурата по почистване на зъбен камък е безболезнена. В редки случаи, когато пациента е свръхчуствителен, може да се наложи поставяне на упойка. Обикновено след процедурата венците кървят при четкане. Това е нормално, защото след почистването венецът е леко наранен. Хората, които са склонни да образуват зъбен камък по-бързо е желателно да използват интердентални четки, конци за зъби и водни душове. Най-важното нещо е да се поддържат чисти местата до които не могат да достигнат косъмчетата на четката. Почистването на зъбен камък е времеемка процедура, която изисква търпение и прецизност. Ако искате да поддържате висока орална хигиена е препоръчително да посещавате дентален лекар на всеки 3 (за пациенти с пародонтални заболявания) или 6 месеца.

Какво е ултразвуков скалер?

Ултразвуковият скалер представлява машинен инструмент на върха, на който има малък накрайник, който създава ултразвукови вибрации. Той има висока ефективност при премахването на зъбен камък и намалява нуждата от използването на ръчни инструменти.

Ако искате да си запишете час или имате допълнителни въпроси не се колебайте да ни се обадите на тел: 0988 970 222