Начало > Услуги > Пародонтология > Орална хигиена

5.20-toothbrush-travel-tips.jpg

ОРАЛНА ХИГИЕНА

Ползите от високата орална хигиена

Цена на денталните услуги

Цената, която ще трябва да платите ако се стигне до развитие на кариес и неговите усложнения или заболяване на пародонта, може да бъде много висока, а понякога и непосилна. Денталните услуги като пломби, корони, вадене на зъби, хирургични операции и ендодонтски лечения, са скъпи и в повечето случаи отнемат няколко посещения.

Цена на оралната хигиена

В сравнение с по-горе изброените услуги, цената на оралната хигиена и профилактичните процедури за почистване на зъбите, е много по-ниска. Четката за зъби, която трябва да се сменя на всеки 3 месеца или когато се изхаби. Обикновено цената й е няколко лева. Същото важи и за конците за зъби. Почистването на зъбен камък, което трябва да се извършва редовно, също е финансово достъпно за средностатистическия българин.
 

Как да миете зъбите си с ръчна четка за зъби?

Да се научите как да миете зъбите си правилно е първата стъпка към поддържането на вашите зъби и венци здрави.

Преди да започнете

Най-добре е да попитате вашият зъболекар какъв начин на четкане ще ви препоръча, тъй като съществуват много различни методи. Като за начало ви трябва четка с меки или средно твърди косми и паста за зъби.
 

Колко често и как да миете зъбите си?

 
Миенето на зъбите трябва да се случва 2-3 пъти на ден. ТЕХНИКАТА за миене при здрави пациенти и тези с пародонтит е различна. Общото е, че едно ефективно измиване продължава около 5 минути. Пациентите с пародонтални заболявания трябва да отделят 3 минути за измиване на вътрешната повърхност на зъбите и 2 минути за външната.
 
Четката се поставя под ъгъл 45 градуса  спрямо повърхността на зъба и се движи в посока от основата към режещия ръб. Това й осигурява максимален достъп до междузъбните пространства. Започваме с няколко измитащи движения в основата и ''измитаме'' по посока на върха. Целта е да се наблегне на онази част от зъбната повърхност, намираща се непосредствено до венеца, където обикновено се събира плаката. Зъбите се ''измитат'' без натиск.
 
Друга техника - вертикални движения в посока от розово към бяло. Никога не четкайте хоризонтално. Въртеливи движения е добре да извършвате с много мека четка върху венците - т.нар. венечен масаж.
 
Миене с въртеливи движения се препоръчва при пародонтални здрави пациенти и при млади хора до 30-годишна възраст, тъй като тази техника е най-популярна и лесна за изпълнение.
 
Между зъбите
 
Интердентални четки
                     
Пародонтитът започва да се развива оттам, където е най-лоша хигиената - това са междузъбните пространства. Те се почистват със специални интердентални четки веднъж дневно. Интерденталните четки имат различни размери и подходящия размер и модел е най-добре да се определи от денталния ви лекар. Почистваме като поставим четката в междузъбното пространство и я движим напред-назад, като се стремим да почистим трите повърхности - двата зъба и венеца.
 
Конци за зъби
                                                                                  
 
Препоръчват се при силно сгъстени зъби, обикновено при ортодонски дефекти. Могат да бъдат на ролка или на държател, да бъдат покрити с восък или не.
 
Четката за зъби
 
Невинаги скъпите четки са най-добрият избор. Основното правило е да се купуват четки на фирми, които са специализирани само в производството на четки за зъби. Пациентите с пародонтални заболявания трябва да внимават четката за зъби да няма силиконови и гумени елементи в частта с косъмчетата, тъй като те травмират венеца и могат да предизвикат рецесии(отдръпване на венеца и оголване на корена).
 
Разтвори за уста
 
Те са два вида - лечебни и хигиенни. Лечебните води са лекарствени средства. Обикновено съдържат хлорхексидин и се предписват от лекар. Използват се за ограничено време - най-често за срок от 14 до 21 дни. По-продължително използване е опасно и може да доведе до поява на гъбички, сухота в устата и промяна в цвета на зъбите и пломбите. Хигиенните води най-вече са начин за освежаване на дъха и се иползват по желание на пациента.
 
Пасти за зъби
 
Когато общата устна хигиена е на ниво, пастата за зъби не е от голямо значение. Важно е зъбите да бъдат измити с правилната техника на четкане, достатъчно дълго време. Пациентите с пародонтлални заболявания е препоръчително да използват билкови пасти за зъби. Ако е наложителна и профилактика на кариеса, тогава добър вариант са пастите, които съдържат флуор.
 
Други съвети
 
Добра идея е пациентът да ма две различни четки - една за сутрин и една за вечер, както и две или три различни пасти за зъби - например полираща паста за вечер и избелваща за сутрин.

 

Кога да сменим четката си за зъби?

На всеки три месеца
Американската дентална асоциация препоръчва смяната на четката за зъби приблизително на 3 месеца или по-скоро ако косъмчетата са изтъркани.
 
Смяна на четката или главата на четката
Това е необходимо, защото независимо дали използвате ръчна или електрическа четка, техните косъмчета се изтъркват и стават неефектнивни. Клинични изследвания доказват, че нова четка премахва много по-ефективно плаката от такава с изхабени косми. Някои производители са улеснили потребителите като при захабяване на четката космите променят цвета си.
 
След боледуване
След прекарване на заболяване (особено инфекциозно) по влакната на четката остават микроорганизми, които могат да бъдат извор за повторно заболяване. Затова след такива случаи смяната на четката е много препоръчително.

Направете така, че процедурите по орална хигиена да не бъдат скучни

Оралното здраве е много важно за цялостното здравословно състояние по време на детството и през целия живот. Не е нужно оралната хигиена, чрез която се предпазваме със заболявания в устната кухина, да е скучна. Това е важен урок, който децата трябва да научат още в ранна възраст. На децата трябва да се обясни, че грижата за зъбите и венците е също толкова важна, колкото и миенето на ръцете например. Нищо не може да ги впечатли по-силно от добрия пример, който родителите или хората, които се грижат за тях, могат да дадат. Защо това е толкова важно за вашите деца? Защото като бонус добрата орална хигиена е гаранция за красива усмивка. Истинската полза е предпазването от развитие на кариес, което може да е болезнено и да доведе до ранна загуба на зъби. Подходящата грижа предпазва и от заболявания на венците, което евентуално може да доведе до загуба на зъби и лош дъх.

Забавлявайте се докато миете зъбите си

Помислете за креативни начини, които да направят миенето на зъби забавно. Например, слушането на забавни звуци и песни може да направи цялата процедура на четкането по-приятно и дори забавно. Опитайте да слушате песни с продължителност около 2 минути, за да сте сигурни че спазвате препоръчителното време. Ако четката е готино направена, с любимите герои на децата, те могат да водят със себе си тези герои в банята, което може да бъде забавно. Може да използвате и награди за добре свършената работа.

Направете миенето на зъби семейно занимание

Вечер се съберете в банята и мийте зъбите си за препоръчаните 2 минути. Пуснете любимата си песен (която е дълга около 2 минути) и измийте зъбите си докато песента не свърши.

Създайте в децата добра представа за зъболекарите

Посещението при зъболекар може да бъде страшно за повечето деца(и не само деца). Затова ги подгответе предварително. Обяснете им какво могат да очакват. Може да използвате някакви картинки или да им го поднесете под формата на игра. НЕ ГИ ПЛАШЕТЕ С ЧИЧКО ЗЪБОЛЕКАР или подобни неща. След посещението при денталния лекар ги наградете по някакъв начин.

Разнообразявайте миенето на зъбите

Позволете на децата да си избират пасти с различни вкусове, различни видове четки и конци за зъби.

 

Правилно поставяне на четката

Как държите четката зависи от това коя част от зъба искате да измиете.
Стъпка 1: Започнете с външните и вътрешните повърхности и четкайте под ъгъл от 45 градуса, с къси движения по посока на венците. Обърнете особено внимание на най-задните зъби.
Стъпка 2: Преместете четката върху дъвкателните повърхности. Дръжте я перпендикулярно и четкайте с движения напред-назад.
Стъпка 3: Когато достигнете до вътрешните повърхности на предните зъби, завъртете и наклонете четката вертикално и четкайте внимателно нагоре-надолу с върха на четката.
Стъпка 4: Обърнете особено внимание около линията на венците, защото там се събира много зъбна плака.
Стъпка 5: Изчеткайте езика си с движена отпред-назад, за да премахнте остатъците от храна и бактерии, които причиняват лош дъх. 
 

Дентални съвети за здравето

Вярвате или не, почистването на зъбите ви с четка е един от най-простите начини да поддържате добро здраве.

Каква е връзката между денталното Ви здраве и общото здравословно състояние?

Тази връзка е по-значима отколкото предполагате. Докторите и учените продължават да намират все повече доказателства за връзката между заболяванията в устата с останалите заболявания. Много изследователи смятат, че бакетериите в устата, които причиняват възпаления и инфекции, допринасят за развитието на заболявания в другите части на тялото.

Орално здраве и общо здравословно състояние

Когато вашите зъби и венци са здрави, количеството на вредните бактерии в кръвта, които могат да достигнат до други части на тялото, е по-малко. Голяма по-обем операция в областта на устата, някои лекарства или нелекувано заболяване на венците, са предпоставка за по-лесното разпространение на тези бактерии. Можете да опазите и подобрите вашето здраве като поддържате добро орално здраве- мийте зъбите си 2 пъти на ден и ги почиствайте с конец веднъж дневно.

Няколко бързи съвети за хранене

Следването на подходяща диета поддържа не само вашето тяло, но и вашата уста. Храненето играе важна роля за здравето и чистотата на вашите зъби, венци и устата като цяло.

Намалете газираните напитки, кафето и алкохола

Въпреки че те съдържат високо количество фосфор, който е минерал необходим за оралното здраве, прекалено много фосфор може да изхаби запасите на тялото от калций. Това води до проблеми като зъбен кариес и гингивит. Напитки, които съдържат допълнителни подсладители могат да доведат до потъмняване на зъбите. Затова е по-добре да се приема мляко, чиито съставки подпомагат заздравяването на зъбите и изграждането на здрав емайл.

Следете Вашата въглехидратна диета

Диетите, при които не се приемат въглехидрати, са много популярни, но могат да доведат до появата на лош дъх (халитоза). Една добре балансирана диета спомага за намаляване на развитието на зъбен кариес.

Увеличете приемът на калций

След 20 годишна възраст мъжете и жените губят повече костна маса, отколкото образуват. Затова е важно този калций да се възстановява чрез ежедневен прием на добавки, плодове и зеленчуци богати на калций (например зелени растения). Такива храни помагат и за по-малкото образуване на киселини в слюнката, които са отговорни за разрушаването на емайла.

Ежедневно приемайте витамини Ц и Д

Тези витамини играят роля за усвояването на минерали важни за оралното здраве- калций и фосфор. Те поддържат здрави костите и венците.

Откажете цигарите

Тютюнопушенето е една от главните причини за по-бързото стареене не само на цялото тяло, но и на тъканите и органите в устата. Освен че оцветяват зъбите, цигарите пречат на усвояването на калций от организма. Те са една от основните прични за развитието на рак в устната кухина.

Ако искате да си запишете час или имате допълнителни въпроси не се колебайте да ни се обадите на тел: 0988 970 222