Начало > Услуги > Пародонтология > Гингивит и пародонтит

Гингивит

Гингивитът е заболяване, при което има възпаление на гингивата (венците). Характеризира се със зачервена и подута гингива, която обикновено кърви при четкане на зъбите. Най-честата причина за възникването му е лошата орална хигиена и натрупването на плака и зъбен камък между зъбите и венците. При гингивит няма загуба на кост, но ако не се лекува може да се развие пародонтит. За да се излекува гингивитът, обикновено е достатъчно професионалното почистване на зъбен камък (ако има такъв) и подобряване на оралната хигиена.

                            

Пример за гингивит възникнал в резултат от лоша устна хигиена:

                                                  

 

Пародонтит

Пародонтитът е хронично заболяване засягащо периодонциумът (тъканите, които заобикалят и поддържат зъбите), което се причинява от микроорганизми. Характеризира се със загуба на кост и ако не се лекува води до загуба на зъбите.

                                                                       

Пародонтитът се лекува! Дори тези от нас, които са генетично предразположени към това заболяване, могат да запазят зъбите си, при условие че полaгат необходимите грижи и получават помощ от специалист на определени интервали от време. Много хора не посещават дентален лекар, защото смятат че пародонтитът не се лекува - което е мит. Пародонтитът е хронично заболяване. Това означава, че лечението е непрекъснато до края на живота. Това, което се прави непрекъснато, е поддържащата пародонтална терапия, след като приключи интензивното лечение. Пародонталното лечение е 50% усилия на денталния лекар и 50% усилия на пациента. Лекарят работи в устата на пациента веднъж на 3-4 месеца, пациентът има работа всеки ден по 2-3 пъти, като всяко миене трае около 5 минути. Най-важното е да се използват интердентални четки, защото пародонтитът започва да се развива меду зъбите.

Пардонтитът се отразява пагубно не само върху зъбите, но и върху състоянието на целия организъм.

Бременните жени с нелекуван пародонтит имат 7 пъти по-висок риск да родят преждевременно  недоносено бебе, а при мъжете възпалението е причина за инфаркт и инсулт. Диабетиците също имат особена нужда от пародонтално лечение, тъй като то влияе положително върху нивата на инсулина, който приемат.

 

Ако искате да си запишете час или имате допълнителни въпроси не се колебайте да ни се обадите на тел: 0988 970 222