Начало > Услуги > Орална хирургия

Орална хирургия

Оралната хирургия се занимава с корекция на проблеми или дефекти в устата, зъбите и челюстите. Най-честата процедура, която се извършва в денталния кабинет е ваденето (екстракцията) на зъби. По-рядко могат да се извършват процедури като инцизия на абсцес, подготовка на челюстта за поставяне на протези, хемисекция, апикална остеотомия (все по-често извършвана от еднодонтисти), синус лифт и др.
В дентален кабинет ''BB DENTAL'' извършваме процедурата екстракция на зъби.

Защо се налага да се вадят (екстрахират) зъби?

Най-честата причина е напреднал процес на кариес и неговите усложнения, при който зъбът не може да бъде спасен чрез ендодонтско лечение. Други причини за екстракция могат да бъдат напреднал стадий на пародонтит, травма на зъбите, зъби, които пречат на нормалния растеж на съседните зъби, по ортодонтски показания, по протетични показания, по естетични показания и др.

Какво се прави преди екстракцията на зъби?

Денталният лекар снема анамнеза на пациента като особено внимание се обръща на наличието на алергии и приема на лекарства. Важно да се знае дали в миналото на пациента е поставяна упойка и е ваден зъб. Извършва се цялостен преглед на зъбите и се прави рентгенова снимка на зъба, който ще се вади, особено ако ретиниран в костта.

Как протича ваденето на зъба?

Започва се с поставянето упойка (анестезия). Най-често в България се поставя локална упойка. В много редки случаи се прави обща (пълна) анестезия. Ваденето започва когато лекарят е сигурен, че упойката е подействала. При класическата екстракция с помощта на лост ( елеватор)  периодонталния лигамент, който държи зъба в челюстта се отделя и  зъбът се разклаща (луксира). Обикновено се използва и клещ (форцеп), с която зъбът се доразклаща и издърпва.

                       Oralna hirurgiq.jpg

Какво ще чувствате по време на екстракцията?

Ще усещате натиск, защото упойката първо подтиска усещането за болка, а по-късно това за натиск. НЕ ТРЯБВА ДА УСЕЩАТЕ БОЛКА. По време на процедурата може да чувате странни звуци на пукане и чупене, но това е нормално и не трябва да ви притеснява.

 След като зъбът е изваден денталния лекар e задължително да ви даде наставления как да се грижите за следекстракционната рана.

Ако искате да си запишете час или имате допълнителни въпроси не се колебайте да ни се обадите на тел: 0988 970 222