Кофердам

Кофердамът или ръбердам(англ.) е тънко, квадратно платно изработено обикновено от латекс. В денталната медицина се използва за изолация на оперативното поле (един или няколко зъба) от останалата част на устната кухина. За първи път се използва преди повече от 140 години.През 1864г, д-р Барнум провежда лечение на долен молар, пробивайки дупка в гумено платно. През 1882г S.S. White представят първия перфоратор за платна, а през същата година Делос Палмър представя 32 клампи за всеки отделен зъб. 

    

                   Платна за кофердам                                        Клампи за кофердам                                        Платно поставено с помощта на клампа върху зъб

 

Кофердамът се прилага главно в ендодонтията, протетичната дентална медицина и кариесологията. Целта му е да ограничи досега на слюнка и кръв със зъбите. Така се предпазва замърсяването с бактерии от слюнката и оперативното поле се поддържа сухо, което е много важно при ендодонтско лечение и поставяне на пломби. Освен това пациентът се предпазва от гълтане или инхалиране на материали и дребни инструменти.

Платното се придържа към зъбите чрез специални клампи или лигатури (възли от конци). Платното минава между зъбите, върху които ще се работи, а останалата част от устата(включително езика) остава под него.

Предимства

Недостатъци