Начало > Услуги > Лечение на кариес > Естетични пломби/ Фотополимерни пломби/ Бели пломби

Естетични пломби

В съвременната дентална медицина има стремеж всички възстановявания, които се правят да са естетични и неразличими от естествените зъби. Естетичните пломби( обтурации) не правят изключение. За изработването им се използват различни видове и марки композитен материал (с цвета на зъбите).

С негова помощ  денталният лекар може да пресъздаде цвета и формата на изгубената зъбна тъкан - дентин и емайл. Задните зъби се възстановяват , като при тях е важно да се пресъздаде колкото се може по- добре контура на зъба , със всички възвишения (туберкули) и низини (фисури). Този дъвкателен релеф е важен за правилното стриване на храната и дъвкателната ефективност. Затова дори и една пломба да е "залепена " добре , тя пак може да се нуждае от поправка поради неизпълнение на този релеф и поради факта , че е плоска.

Когато става въпрос за предни зъби, т.е. за естетични възстановявания в тесния смисъл на понятието, стремежът е както пресъздаване на правилна форма и цвят на зъбите, така и хармонична усмивка . При предните зъби се използва т. нар. послойна техника , с която се постига най- висока естетика и се придава естествен вид на зъбите. Тази техника може да се използва и при задни зъби , но във фронталния участък е задължителна. При нея се поставят различни видове композит - различна плътност на цвета и различна прозрачност , за да може да се наподобят различните зъбни тъкани ,които имат различни оптични и физични характеристики.