Начало > Услуги > Естетична стоматология > Избелване на зъби > Често задавани въпроси отностно избелване на зъби

Избелване със светлина: ефективно ли е наистина избелването с лампа?

При много системи за кабинетно избелване се използва светлина или лазер по време на процедурата, но наистина ли  повишават ефекта от избелването?

ОТГОВОРЪТ Е НЕ!!!

Множество изследвания доказват, че водородния пероксид е достатъчен за избелване на зъбите, а използването на светлина (например в системата Zoom Advanced Power) не повишава резултатите.Ето някои цитати от излследвания,  които доказват че е по-добре да избелвате зъбите си без употребата на светлина.

 

Изводът е че светлинното активиране на избелващия агент не подобрява резултатите.Освен това лампите, които се използват, оскъпяват значително процедурата, защото в повечето случаи струват хиляди левове, а това се калкулира към крайната цена на услугата.

Какво трябва да се знае и направи преди избелването?

След като  се направи преглед на състоянието на зъбите, се проследява за наличие на зъбен камък. Ако има такъв, то задължително е да бъде премахнат. Почистването на зъбен камък е необходимо, тъй като в противен случай, избелващият агент не би могъл да проникне в зъбите и избелването не би довело до желаният резултат. След почистването му, зъбните повърхности се полират и едва тогава може да се престъпи към избелване. Желателно е двете процедури да се направят в две различни посещения. Венеца след почистването на зъбния камък прокървява като по  този начин се нарушава адхезията на  гингивопротектора към венеца, а с това и опасност от увреждането му от водородния пероксид.

Могат ли да се избелят вече съществуващи пломби, фасети и корони?

Отговорът е НЕ! Когато имате поставени пломби, фасети или корони във видимата зона, може да се наложи те да бъдат подменени след избелване.

Колко издържа резултатът след избелването на зъбите?

Независимо от марката на избелващия продукт, който използвате, времето за което зъбите ви ще останат бели зависи главно от Вас и начина Ви на живот.

Има много фактори, които могат да доведат до промяна в цвета на зъбите ви,  затова е важно да имате реалистични очаквания преди и след избелването. Така например зъбите с жълт нюанс се избелват най-добре, с кафеникав нюанс – относително добре, а зъбите със сив нюанс най-трудно. Също така трябва да знаете, че определени храни, навици(като пушенето) и някои лекарства могат да причинят оцветяване на зъбите след избелване. След като сте постигнали желаното ниво на избелване зависи от вас това дали ще я запазите. Правилните навици, поддържането на висока орална хигиена и използването на избелващи пасти, са най-добрите начини, за да запазите Вашата ослепителна усмивка.

Как става избелването на зъби?

Оцветяванията по зъбите могат да бъдат външни или вътрешни. Външните оцветявания се появяват по повърхността на зъбите, а вътрешните се намират в микропукнатини на емайла и дълбоко в дентина (слоят, който се намира под емайла). Избелващите пасти и води за уста могат да премахнат част от външните оцветявания по вашите зъби. Но само избелващите агенти могат да премахнат упоритите външни оцветявания и неприятните вътрешни оцветявания, които са причината вашите зъби да изглеждат по-тъмни. Избелващите гелове,  които използваме ние професионалистите, съдържат активна съставка (карбамид пероксид или водороден пероксид),  която прониква в емайла,  за да достигне до оцветените молекули. Кислородните молекули от избелващия агент реагират с оцветените молекули в зъба, разкъвайки връзките между тях и се разпространяват из целия зъб. Крайният резултат е една по-светла и бяла усмивка.

Каква е разликата между водороден пероксид и карбамид пероксид ?

Водородният пероксид е ефективен избелващ агент. Карбамид пероксидът също е избелващ агент, който съдържа водороден пероксид в съотношение 1:3. Например ако избелващият агент съдържа 30% карбамид пероксид, то водородният пероксид е 10%. И двата продукта дават чудесни резултати.

Открийте науката зад красивата, бяла усмивка.

 

How it works procedure step 1

 

Избелващият агент (карбамид пероксид или водорен пероксид) навлиза в емайла, за да достигне до обезцветените молекули във Вашите зъби. 

 

How it works procedure step 2

 

Кислородните молекули от избелващият агент реагират с обезцветените молекули,  разкъcвайки връзките между тях.

 

How it works procedure step 3

 

Кислородните молекули се разпространяват избелвайки целият зъб.

 

How it works procedure step 4

 

Крайният резултат е по-светла и бяла усмивка!

 

Бременност, кърмене и избелване на зъби

Както при много други медицински и дентални манипулации хората се чудят дали избелването на зъби е безопасно по време на бременност и кървене.Тъй като не са правени изследвания за безопасността при зъбно избелване по време на бременност и процедури, свързани с лечение на безплодие, Американската дентална асоциация препоръчва то да се отложи.

Как стои въпроса с избелването при кърмене?

Отговорът е спорен поради две причини. Първо не са правени изследвания за безопасността на избелващите агенти по време на бременност. Затова някои дентални лекари препоръчват избелването да се отложи, за момента когато кърменето спре. Второ, други дентални специалисти и медици твърдят, че е безопасно да се провежда избелване по време на кърмаческия период, защото водородния пероксид е в незабележими количества в майчината кърма.

Ако се чудите дали можете да избелвате зъбите си по време на бременност и кърмене, ето и отговора.

По време на бременности и процедури за лечение на безплодие, се препоръчва жените да изчакат края на бременността.

По време на кърмене жените трябва да се консултират със своя акушер-гинеколог.