Силанти

Силантите представляват специален материал, който образува тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на зъбите. Постването им е профилактична мярка и те предпазват децата от развитието на кариес като образуват бариера между зъба и бактериите, които водят до този проблем.

Зъбният кариес се причинява от бактериите, които се намират в зъбната плака. Колкото повече време плаката е в съприкосновение със зъбната повърхност, толкова вероятността за образуване на кариес се увеличава. Като почистваме зъбите с четка ние целим да премахнем акумулираната от зъбната повърхност плака. Въпреки това поради особености в анатомията някои зъби се почистват по-трудно от други. Това важи в особена степен за задните зъби, тъй като цепнатините, които се намират на тяхната повърхност са много дълбоки и тесни. Дори човек да почиства зъбите си много старателно, не може да изчисти плаката в тези тесни участъци, защото косъмчетата на четката не могат да проникнат там. Така тези зъби са с повишен риск от кариес.

С поставянето на силант в тези цепнатини (фисури), се цели да се направи повърхността на зъбите по-гладка и достъпна за почистване от четката. По този начин плаката може да се премахва по-ефективно и рискът от кариес намалява значително.

                                                                

 

Ефективни ли са силантите и при възрастни?

Стоматолозите препоръчват силантите предимно за деца, защото децата обикновено нямат изградени навици за орална хигиена и не могат да почистват ефективно зъбите си. Друга причина е, че след пробива си детските постоянни зъби не са "узряли" достаттъчно и  те са много податливи за развитие на кариес. Силантите могат да са полезни и за човек извън възрастта 6-14, тъй като много възрастни хора имат дълбоки фисури по зъбите си.

Ако искате да си запишете час или имате допълнителни въпроси не се колебайте да ни се обадите на тел: 0988 970 222